Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2015 15:35 - Невероятната история на едно куче
Автор: nikitanikolova Категория: История   
Прочетен: 2319 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 27.03.2015 01:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageЧували ли сте историята за кучето Оуни, което се превърнало в пощенски талисман?
Гледах един филм по чужда телевизия, който разказваше за тази невероятна история, която ме впечатли и искам да я разкажа.
През далечната 1888 година, работник на име Оуен, който работел в пощенски клон в Олбани, Ню Йорк, открива изоставено кученце. В една дъждовна нощ скитащото кученце, успява да се промъкне в пощата, през задната врата, която е била открехната и да намери подслон там. Кучето изглежда си е харесало миризмата на пощенските чували и оформя леглото си там още през същата тази дъждовна нощ. Когато охраната намира кучето, всички казват, че то е на Оуен. Макар че е против правилата на пощите, надзорът все пак позволява кучето да остане там. То е толкова симпатично и мило, без да пречи на никого, че те решават да го задържат. От този момент нататък пощенското куче придобива името Оуни.

Оуни обичал да спи върху чувалите с писма и не се отделял за минута от тях. Дори когато са пренасяли пликовете с пощенски влакове, Оуни се считал за талисман на железопътните пощенски служители. Те дори са се радвали, че го има, защото кучето било верен пазител на пощенските писма и пратки. Не давал на никой друг да ги пипне, освен на пощенски служител. Оуни обикаля цялата страна, пътувайки във влаковете. Всички му се радвали, познавали го, галели го, говорели му. Но колкото и да било внимателно кучето, веднъж се случило така, че то се отклонило от маршрута, по който трябвало да пътува и поело в съвсем друга посока. Служителите на пощите го очаквали и знаели, че Оуни няма да избяга и рано или късно ще се появи. Но минали месеци, без да има вест от него и всички започнали да се тревожат, че кучето е мъртво. За радост, това се оказва излишно притеснение. Оуни е участвал в катастрофа край Канада и е транспортиран по-късно невредим обратно в Олбани.

След тази случка, служителите решили, че трябва да има начин да се идентифицира кучето, ако случайно се изгуби. Те му купили каишка и на нея закачили медальон, на който пишело името на кучето- Оуни, както и че е пощенски служител в Олбани, Ню Йорк. На каишката работниците от различните железопътни пощи, където пътувало кучето, закачали още медали, от всяка една спирка. Тези медали се превърнали в идентичност на кучето-талисман. Оуни получава множество отличия, които дори е невъзможно да се каже колко са на брой. Предполага се, че кучето е имало около 1017 медала, които са били съхранявани в държавните служби. Не всички обаче оцеляват. И днес се пазят едва 372 медала.

Една от големите заслуги, заради която Оуни получава медал е случка, в която една от пощенските торби пада от превозващата я каруца, Оуни скача след нея и остава до торбата за да я пази. Служителите забелязали, че липсва едва когато стигнали на мястото, където трябвало да бъде доставена. Тогава те се връщат и намират Оуни върху торбата, охранявайки я докато не се появи някой пощенски служител, на който да позволи да я вземе.

Едно от най-известните му пътувания пък е до Монреал, Канада. Там пощенските служители го държат като заложник и не искат да го върнат в Олбани. Те искат откуп от своите колеги. Служителите на Олбани събират сумата и си взимат своя талисман обратно.

Оуни обикаля почти целия свят, пътувайки по влакове, кораби и параходи, съпровождайки пощата. Най-дългото му пътуване е 4 месеца, като през тях кучето обикаля Азия и Европа, преди да се завърне в Ню Йорк. Кучето е пътувало дори до Япония, където получава паспорт и няколко медала с японския герб на тях. Оуни става световно известно куче.

През лятото на 1897 година Оуни се качва на влак за последен път. Точните подробности за инцидента са неясни, но служителите казват, че Оуни в пътувал във влак, преди да умре. Вестниците започват да разследват смъртта на Оуни и по неофициални данни съобщават, че кучето е било задържано от чиновник в Толедо, който е държал Оуни завързан в мазето си, докато кучето не умре.

image

Смъртта на Оуни оставя една огромна празнина в пощите на САЩ. Служителите не искат да се разделят с кучето си. Те правят изявление в местен вестник, че не искат да погребват своя талисман. Кучето е изпратено за препариране. През 1904 година образът на Оуни се появява и върху пощенска марка. В момента препарираното куче е музеен експонат в музея Смитсониън. През 2011 година реставрират препарирания Оуни. Той и до ден днешен е един от най-интересните артефакти в музея. За известното куче-талисман дори има написани и книги, една от които е „Оуни: Приказки от релсите”.

Това е невероятната история на едно изоставено куче, което от бездомно се превръща в това с най-голямото семейство. 

Николина Николова




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Браво, Ники!
26.03.2015 20:14
Ти си готов сценарист - безпристрастен, точен, последователен. Ако е направен игрален филм за Оуни. може да се направи друг, рисуван. На финала чиновникът от Толедо трябва да увисне на въжето. След шумен процес, разбира се...
Поздрави!
П и е р
цитирай
2. nikitanikolova - Благодаря!
26.03.2015 20:32
Филмът беше кратка документална история. Дори не съм сигурна дали правилно съм разбрала всичко, тъй като беше на английски. За финала на историята на това уникално куче казаха, че нямат официално потвърдена информация, но ако наистина е постъпено така с горкото същество, съм напълно съгласна с теб, Пиер, че въпросният чиновник е трябвало да си получи заслуженото. Филм няма, за съжаление, но има книги. Аз лично не бях запозната с тази история, а ми се стори доста интересна и затова реших да я споделя.
Поздрави,
Ники
цитирай
3. nikitanikolova - Хаха
27.03.2015 01:25
bryunetsnakovalnia10 написа:
Отличен 6!
А на някого... 1 за подсказване.
хах


Жоро, благодаря за помощта около оформлението. Без теб нямаше да е толкова естетически изпипано.
цитирай
4. unearthly - Ехеее ;)
31.03.2015 18:17
Така се радвам, че брюнет10 се е отзовал и ти е помогнал.
Това направи и с мен в началото.
Пиер и Фрииолдмен също са готини и отзивчиви блогъри.
Извини ме, Ники, но ще използвам възможността тук да им благодаря още веднъж.
Поздрав и успехи.
Мона
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikitanikolova
Категория: Други
Прочетен: 18671
Постинги: 29
Коментари: 18
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031